Nete

Wanneer de dertienjarige Nete wees wordt, volgt ze de laatste boodschap van haar vader. Die leidt haar naar Herenthals en Lyere, waar ze haar verloren broer of zus hoopt te vinden. Ze komt in aanvaring met straatdiefje Jokke en valse soldaat Wolfert die haar opsluit. Jokke en Anna, een nieuwe vriendin, bevrijden haar en ze komt terecht bij Flien, een kruidenvrouwtje. Flien blijkt al snel meer dan dat te zijn. Ze gebruikt magie om goed te doen en vertelt Nete over haar moeder, die ook mensen genas met kruiden en magie. Nete heeft dezelfde gave en gaat bij Flien in de leer. Tegelijkertijd vindt Jokke werk bij een smidse en reist hij naar Loven om het ambacht te leren.

Ondertussen zit Wolfert achter Nete aan in opdracht van de Zwarte Raaf, een heks die ervoor zorgde dat Netes moeder op de brandstapel stierf. Nete en Anna vluchten naar Mechelen, maar terwijl Anna een manier zoekt om te ontsnappen, raakt Nete steeds meer verstrikt in het web van de Zwarte Raaf. Wanneer Anna achter Netes gave komt, laat ze haar in de steek en vlucht alleen naar Loven. Nete wordt door Wolfert uitgeleverd aan de heks, die haar verleidt om haar gave aan te wenden voor kwaad. Nete kan net op tijd ontsnappen met de hulp van Flien en Nimue, een magiezuster uit Loven. Daar aangekomen bereiden ze zich voor op de wraak van de Zwarte Raaf, een aanval die ze met een hoge prijs betalen. Uiteindelijk slaagt Nete erin de krachten van de heks weg te nemen, maar de volgende dag wordt ze door een woedende mensenmenigte en de ‘heksenhater’ opgepakt. Zal Nete nog kunnen ontsnappen aan de brandstapel en zijn haar vrienden niet meer familie voor haar dan de familie die ze zoekt?

Verschijningsdatum: juli 2019
Uitgeverij: Kramat
Verschijningsvorm: paperback
Omslag en vormgeving: MaryDes Designs
ISBN: 9789462421059

Over de auteur

Lyne Uytterhoeven

Lyne Uytterhoeven volgde diverse schrijverscursussen. De verhalen uit haar pen in grote variaties, van kortverhalen tot romans, van kinderverhalen tot historische fictie. Met ‘Nete’ werd Lyne een van de vijf finalisten van de Zoute Zoen 2016, een wedstrijd voor het beste Nederlandstalige jeugdboek.

Lees meer over Lyne Uytterhoeven

Globale beoordeling

4
Rated 4 out of 5
4 van 5 sterren (gebaseerd op 1 review)
Schitterend0%
Goed100%
Gemiddeld0%
Zwak0%
Verschrikkelijk0%

Individuele beoordelingen van dit boek

Mooie middeleeuws verhaal!

Rated 4 out of 5
oktober 22, 2019

Heerlijkheid Mechelen augustus 1459, een prachtig meisje wordt geboren aan de samenvloeiing van de Grote en de Kleine Nete, en wordt naar hen genoemd.
Vader Rikke en pasgeboren Nete, moeten hals over kop vluchten, moeder Elise noodgedwongen achterlatend.
Wanneer Nete dertien jaar wordt, sterft haar vader Rikke en wordt ze wees. Door de pachtheer wordt ze bruusk uit huis gezet en beland ze op straat. Hoe hard ze ook smeekt, niemand komt haar ter hulp.
Nete vlucht weg over water en wanneer ze met haar vingertoppen het wateroppervlak aanraakt, ziet ze de beeltenis van haar moeder weerspiegelen in het water met op haar schouders een kind.
Nete beseft onmiddellijk dat ze nog een zus of broer heeft. Zelf is ze er van overtuigd dat het een zus betreft.
Nete schrikt kort daarna op uit haar droom en wordt wakker in een armzalige hut. Al vlug merkt ze dat deze van gekke Willem is. Willem wenkt haar naar buiten, waar Nete een bolderkar opmerkt met haar weinige bezittingen. Willem geeft haar dan een rol perkament, geschreven door haar vader, waarin ze aanwijzingen krijgt om naar Herentals te gaan en zijn doktersinstrumenten te verkopen aan geneesheer Koenraedt. Daarna moet ze verder trekken naar de Verzoening der Netes, waar ze van iemand het bewaarde zal ontvangen.
Nete zal dit raadsel oplossen en vertrekt naar Herentals. Zo begint ook de zoektocht naar haar familielid.
In Herentals koopt arts Koenraedt een aantal instrumenten en geeft hij haar onderdak zolang als Nete het nodig acht. Bij de arts sluit ze vriendschap met dienstmeisje Anna, en op de markt met Jokke (Jonathan) een boefje dat een mes van haar wou stelen. Ze merkt dat het brandmerk in zijn hand aan het ontstoken is en neemt hem mee naar dokter Koenraedt die de hand verzorgt en Jokke tijdelijk onderdak geeft.
Nete besluit om met de boerenkar naar Lyere te trekken. Jokke reist met haar mee, maar onderweg merkt de boer het brandmerk van Jokke op en zet beiden van de kar, waarop ze hun reis te voet moeten afleggen.
In Lyere worden ze door een soldaat-poortwachter tegengehouden en deze neemt de beurs van Nete af. Hij gelooft niet dat ze dit geld eerlijk heeft verdiend. Nete protesteert, waarop de soldaat haar bedreigt met zijn mes. Net op dat ogenblik komt een officier tussenbeide. Jokke kon deze tijdig inlichten. De officier luistert naar Nete’s verhaal en besluit naar dokter Koenraedt te rijden om opheldering te krijgen. Ondertussen sluit soldaat Wolfert Nete op in de toren.
De officier keert terug met Anna die Nete’s onschuld kan aantonen.
Nete lost het raadsel van haar vader verder op en komt terecht bij Flien. Flien is een kruidenvrouwtje, maar heeft nog verborgen krachten. Al vlug blijkt dat Nete ook over bijzondere krachten bezit.
Wanneer tot overmaat van ramp De Zwarte Raaf haar pad kruist en ze de waarheid over haar moeders dood te weten komt vlucht Nete naar Loven.
Daar valt ze echter in handen van een woedende menigte die haar voor een heks aanziet.
Kan Nete nog uit hun klauwen geerd worden? Kan zij de brandstapel alsnog ontvluchten? Vindt zij haar verloren zus terug?…
De auteur heeft met Nete een mooie historische roman afgeleverd.
Tegen de steden Mechelen, Herentals, Lyere en Loven speelt zich een prachtig verhaal af, waarin we kennis maken met de tijdsgeest, de gebruiken en de noden uit die tijd.
Het verhaal geeft een beeld van de kruidenvrouwen, die meestal werden aanzien als heks.
Leuk gegeven dat vele mensen deze vrouwen gewoon aanvaardden, doch wanneer het wat misging – een slechte oogst, een plotse sterfte van de veestapel … – ze aan de schandpaal werden genageld en op de brandstapel terecht kwamen.
Het is een emotioneel boek waar plaats is voor vriendschap, vertrouwen, wraak, argwaan, doorzetting, liefde, verdriet … maar waaruit ook blijkt dat je nooit mag opgeven, wan waneneer je het niet verwacht, komt er hulp uit onverwachte hoek.
Hoewel deze roman bedoeld is voor 12+, zal hij menig YA en volwassene zeker ook kunnen bekoren.
Voor haar vlotte, beeldende schrijfstijl, voor het fijne verhaal, voor het magische onderwerp geef ik graag vier (4) sterren.

Peeters Pierre

Geef jouw beoordeling

LET OP: Teneinde spam of ongeoorloofde inhoud in onze beoordelingen te vermijden worden deze slechts geplaatst na goedkeuring.