Wouter Polspoel

Wouter Polspoel werd geboren op 27 januari 1988 in Vilvoorde (België).

Al op heel jonge leeftijd weet Polspoel wat hij later wil worden: profvoetballer. Met de jaren groeit echter het besef dat de kans groot is dat dat niet zal lukken, maar Polspoel heeft ook een andere droom: journalist of auteur worden.

Na een opleiding economie-moderne talen aan het Jan-van-Ruusbroeckollege in Laken gaat Polspoel communicatiewetenschappen studeren aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog, schrijft Polspoel als masterproef een analyse van de filmische representatie van het Nürnbergtribunaal. Aansluitend volgt hij aan dezelfde universiteit ook een lerarenopleiding.

Na zijn studies gaat hij aan de slag als eindredacteur bij Het Laatste Nieuws. Na tweeënhalf jaar houdt hij het daar echter voor bekeken en kiest hij voor een job als leerkracht Nederlands en geschiedenis in het middelbaar. Gedurende vier jaar geeft hij achtereenvolgens les op het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode, de PTS in Boom en BimSem in Mechelen.

Op die laatste school leert Wouter, die intussen in Mechelen woont, in mei 2018 Herman van Campenhout kennen, die er een lezing komt geven over het leven als schrijver van jeugdboeken. Polspoel vertelt Van Campenhout dat hij al lang de ambitie koestert eens een boek te schrijven over een of ander opmerkelijk feit uit de Tweede Wereldoorlog. Van Campenhout en Polspoel besluiten uiteindelijk samen een jeugdboek te schrijven over het XXste treinkonooi. ‘Youra en het XXste konvooi’, dat in juli 2019 uitgebracht wordt door Kramat, vertelt op geromantiseerde wijze het verhaal van het enige jodentransport op weg naar een concentratiekamp waaruit mensen konden ontsnappen met hulp van buitenaf. De samenwerking verloopt dermate goed, dat Van Campenhout beslist onder de naam ‘Mechels schrijversduo’ nog meer boeken met Polspoel te schrijven.

Polspoel combineert het lesgeven drie jaar lang met de job van freelance redacteur bij Redactiebureau Palindroom. Dat bureau is gespecialiseerd in het schrijven van artikels rond bouw en architectuur en vooral bekend van de website architectura.be. Eind 2018 beslist Polspoel het onderwijs vaarwel te zeggen en gaat hij er voltijds aan de slag. Hij is er hoofdredacteur van circubuild.be, een website gewijd aan circulair bouwen.

Polspoel speelt al sinds zijn vijfde voetbal, gaat elk jaar minstens één keer op skivakantie en speelt gitaar. Maar zijn grootste passies blijven de Tweede Wereldoorlog en het schrijversvak.

LINKS

Facebook: https://www.facebook.com/wouter.polspoel

Bibliografie

Youra en het XXste konvooi

Youra en het XXste konvooi is het nieuwste boek van schrijversduo Herman Van Campenhout en Wouter Polspoel. Het boek is gebaseerd op waar gebeurde verhalen en gaat over de jodendeportatie in België. De Duitsers hebben ons land bezet en systematisch beginnen ze joden, zigeuners, homo’s en weerstanders te vervolgen. Een drietal vrienden beraamt een plan om de joden te bevrijden. Zal het hen lukken?

Lees meer