Youra en het XXste konvooi

Youra en het XXste konvooi is het nieuwste boek van schrijversduo Herman Van Campenhout en Wouter Polspoel. Het boek is gebaseerd op waar gebeurde verhalen en gaat over de jodendeportatie in België.

De Duitsers hebben ons land bezet en systematisch beginnen ze joden, zigeuners, homo’s en weerstanders te vervolgen. De Dossinkazerne in Mechelen wordt de verzamelplaats waar al die mensen worden samengebracht om naar het Oosten te worden gestuurd. Aan de Dossinkazerne worden ze op treinen gezet die hen naar het Oosten moeten brengen. De Duitsers beloven dat de joden daar in dorpen vreedzaam kunnen verder leven en het einde van de oorlog afwachten.

Maar er doen andere geruchten de ronde. In joodse kringen wordt verteld dat ze naar een concentratiekamp worden gebracht en daar gewoon vermoord worden.

Dokter Youra Livchitz wil zoveel mogelijk mensen van de dood redden. Hij beraamt een plan om die trein-van-de-dood tegen te houden en zoveel mogelijk mensen te laten ontsnappen. Tussen Boortmeerbeek en Haacht wordt die trein – het XXste konvooi – door Youra en twee vrienden gestopt met behulp van één revolver en een lamp met rood papier.

Slagen Youra en zijn vrienden erin om de joden te laten ontsnappen? Overleven zij hun stoutmoedige plan? En hoe reageren de Duitsers hierop?

Lees het spannende boek, vol actie maar ook romantiek.


Het Mechelse schrijversduo Wouter Polspoel & Herman Van Campenhout is als volgt ontstaan:

Toen Herman op 28 en 29 mei 2018 in de middelbare school BimSem in Mechelen ging vertellen over zijn boeken en het schrijversleven, raakte hij in gesprek met Wouter, toen leraar Nederlands in het eerste en tweede middelbaar. Wouter vertelde dat hij graag een boek wilde schrijven, eventueel samen met een andere schrijver. Herman vond dat een goed idee en al heel vlug bleek dat ze beiden geïnteresseerd waren in het XXste konvooi.

 

Verschijningsdatum: juni 2019
Uitgeverij: Kramat
Cover design: MaryDes Designs
Verschijningsvorm: paperback
ISBN: 9789462421042

 

Nu kopen …

Over de auteur

Wouter Polspoel

Al op heel jonge leeftijd weet Polspoel wat hij later wil worden: profvoetballer. Met de jaren groeit echter het besef dat de kans groot is dat dat niet zal lukken, maar Polspoel heeft ook een andere droom: journalist of auteur worden. In mei 2018 leert hij Herman van Campenhout kennen, die een lezing komt geven over het leven als schrijver van jeugdboeken. Polspoel vertelt Van Campenhout dat hij al lang de ambitie koestert eens een boek te schrijven over een of ander opmerkelijk feit uit de Tweede Wereldoorlog. Van Campenhout en Polspoel besluiten uiteindelijk samen een jeugdboek te schrijven over het XXste treinkonooi.

Lees meer over Wouter Polspoel

Herman Van Campenhout

Herman Van Campenhout (Meise, 17 december 1943) is een Belgisch schrijver van jeugdliteratuur.

Hoewel zijn ouders het niet breed hadden, mocht hij van hen toch studeren en blijven leren. Van Campenhout heeft de lerarenopleiding Nederlands gedaan en daarnaast heeft hij ook nog geschiedenis en godsdienst gestudeerd. Jarenlang heeft hij als leraar Nederlands en Godsdienst op een middelbare school gewerkt: van 1968 t/m 1998. Op dit moment is hij fulltime schrijver.

Lees meer over Herman Van Campenhout

Globale beoordeling

0
Rated 0 out of 5
0 van 5 sterren (op basis van 0 reviews)
Schitterend0%
Goed0%
Gemiddeld0%
Zwak0%
Verschrikkelijk0%

Individuele beoordelingen van dit boek


Geef jouw beoordeling

LET OP: Teneinde spam of ongeoorloofde inhoud in onze beoordelingen te vermijden worden deze slechts geplaatst na goedkeuring.